Отношенията Китай – САЩ още не са достигнали дъното, коментира руското издание “Експерт“.


Китайският президент пренебрегна заплахите на Доналд Тръмп, който решително препоръча на Пекин да не отмъщава на Америка, т.е.

„Не повишавайте митата за американските стоки в отговор на повишаването на митата за китайските стоки“.

„Откровено казвам на президента Си и на всичките ми китайски приятели,” пише президентът Тръмп в една от публикациите в социалната мрежа „Туитър“, „че Китай ще понесе големи загуби и само ще направи по-лошо на себе си, ако не се съгласи на сделката, защото компаниите ще се наложи да го напуснат и да отидат в други страни. Работата в Китай ще им излезе твърде скъпа. Вие имахте почти завършена голяма сделка и решихте да я напуснете.

В Китай никой няма да прави бизнес.

Това е много лошо за Китай и много добро за САЩ! Но Китай се радва на ползите от това толкова много години, че много ни изпревари. Затова Китай не трябва да отвръща. С това той само направи по-лошо на себе си!»

Доналд Тръмп нареди увеличение на митата след следващия кръг от американско-китайските преговори, който се проведе в края на миналата седмица във Вашингтон и завърши като цяло без резултат. Производителите, произвеждащи продукти в Китай, за да не попаднат под санкциите, американският президент съветва да се прехвърли производството в други страни.

Увеличаването на митата от 10 на 25% се обяснява с факта, че Си не е спазил думата си и е отказал да изпълни задълженията, съдържащи се в 150-страничната версия на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Пекин обвинява Белия дом в ескалацията на конфронтацията в сферата на икономиката и търговията между САЩ и Китай, въпреки взаимното съгласие да търсят компромиси на масата за преговори. Китайците също така твърдят, че не те, а американците в средата на преговорите започнаха да променят установените по-рано споразумения.

Трябва да се отбележи, че китайското ръководство реши да призове на помощ патриотизма. Държавните медии, които преди това вяло отразяваха преговорите между делегациите на САЩ и Китайската народна република, сега започнаха да отделят много пространство за митата и да наричат търговската война „народна“.

След обявяването на увеличение на американските мита за китайските стоки от 10 на 25% в Пекин заявиха, че никога няма да се откажат и постъпиха огледално. Тарифите се покачват от 1 юни за американски стоки на обща стойност 60 млрд. долара. Близо 2 500 американски стоки, вариращи от хранителни и домакински стоки до продукти на химическата промишленост и машиностроенето, бяха атакувани.

Общо, в началото на лятото, ще има около 5 хиляди американски стоки в «тарифния» списък на китайското правителство.

Във вторник американските гиганти Apple, Boeing и Caterpillar претърпяха големи загуби в резултат на масовата продажба на акции. Инвеститорите решиха, че те ще бъдат основните жертви на увеличаването на китайските мита.

Друга масова жертва ще бъдат американските фермери, много от които са изправени пред фалит заради търговска война между Америка и Китай.

Фермерите, разбира се, са много нещастни и искат от правителството да помогне за намирането на нови пазари. Тръмп ги насърчава да помнят за патриотизма, иска да бъдат търпеливи и твърди, че в бъдеще те ще бъдат на плюс.

Доналд Тръмп даде да се разбере, че не възнамерява да спира дотук. Той каза, че плановете вече са готови да разширят митата за целия китайски износ за САЩ, който остава безмитен до общо 325 млрд. долара.

Въпреки съмненията на много икономисти за коректността на действията на администрацията на Белия дом, Тръмп е уверен в крайната победа. Той е убеден, че ако Федералния резерв също се присъедини към действията на правителството, Пекин не може да устои.

В Пекин в отговор намекнаха, че могат да започнат да продават американски ценни книжа, на които те са най-големият притежател.

Влиятелното китайско издание Global Times пише, че правителството на Китай обмисля възможността да откаже поръчки от Boeing и да бойкотира американските селскостопански продукти.

В същото време анализаторите отбелязват, че Пекин, подобно на миналата година, въпреки войнствената реторика, е значително по-сдържан — увеличението на митата от страна на Китай е три пъти по-малко от американското (съответно 60 и 200 млрд. долара). Според експерти китайската сдържаност оставя вратата открехната за по-нататъшни преговори.

Търговската война между двете най-големи икономики на планетата, разбира се, няма да остане незабелязана за световната икономика.

Икономистите прогнозират, че нещата ще се влошат, преди да се подобрят. Това означава, че дъното все още не е достигнато.

Превод и редакция: Юлиян Марков, Фокус

Тагове: ; ;