Европейският (румънски) експерт Валентин Василеску реши да сподели за тънката маневра на Русия, която позволява на Москва да забие последния пирон в ковчега на Вашингтон в Близкия Изток — в Сирия.

Доставка на С-300

Както отбеляза специалистът, решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който взе преди време решение да изведе своите войски от Сирия, е обусловено от това, че Щатите не са успели да изпълнят поставените си цели.

Западната коалиция, оглавявана от Белия дом, на първо място искаше да свали от власт настоящия президент на САР Башар Асад, но в голяма степен, благодарение на Русия, коалицията така и не успя да направи това, заяви Василеску.

Но апогея на краха на Западната коалиция в Сирия е фактът, че Кремъл е успял да проведе брилянтната маневра със зенитната ракетна система С-300 и да я достави за въоръжение в Дамаск.

Тези системи са обезпечили надеждното прикритие на сирийските самолети, а също на стратегическити важни обекти. Веднага след това интензивността на полетите на оглавяваната от САЩ коалиция се снижили с 80 процента, отбеляза Василеску.

Военният експерт изостри вниманието върху това, че цялата координация на средствата за ПВО в Сирийската Репубика се извършва с помощта на системите за управление на войските «Поляна-Д4» АГУ.

Този комплекс може едновременно да проследява до 500 въздушни цели, прикривайки площ в рамките на 800 квадратни километра. Освен това, системата получава информация от руските самолети А-50У, а също от спътниците.

Василеску резюмира гореказаното: в Сирия САЩ залагаха на авиацията, но при появата на горепосочените руски системи, наличието на войски на Щатите в САР става безсмислено.

Именно затова Тръмп заявил за извеждането на войските, макар този процес да се разтягал във времето максимално дълго.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;