22 май 2019-Нюз Фронт.

Докато Върховната Рада с всички сили се съпротивлява на решението за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни парламентарни избори, по-голямата част от украинците подкрепя решението на новия президент.

 

 

Напомняме, че президентът на Украйна Владимир Зеленски, който встъпи в официално в длъжност  на 20 май,предсрочно разпусна Върховната Рада, подписвайки съответния Указ.
Той също така насрочи провеждането на предсрочни парламентарни избори на 21 юли. Текстът на постановлението е публикуван на официалната страница на президента.

Владимир Зеленски обяви, че задача номер едно, която си поставя е прекратяването на войната срещу Донбас.

Зеленски уволни главния прокурор, министъра на отбраната, председателя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и разпусна парламента.

Един от основните въпроси, който стои на дневен ред — отношенията с Русия. По този повод младият президент на Украйна смята, че трябва да се допита до населението на страната с референдум как именно да се случат преговорите.

 

Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Кремъл счита, че е «вътрешно дело» на Украйна дали ще провежда референдум за преговори с Русия.

 

Това безусловно е вътрешно дело на Украйна. Разбира се, от Киев бихме очаквали конкретни стъпки, най-вече в изпълнението на Минските споразумения, уреждането на украинския проблем на югоизток и в нормализирането на двустранните отношения с Русия. Очакваме тези стъпки, но все още не ги виждаме.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;