Американските военни изпратиха конвой с военна техника и войки от Йордания към западен Ирак. Това съобщи иранската агенция «Fars News».

«Голяма военна колона от 70 военни машини влезе в авиобаза Айн Ал-Асад», — съобщи за иранската агенция източник от иракските сили за сигурност.

По данни на изданието, конвоят е бил съпровождан от американски изтребители. Източникът е съобщил също, че американските военни са засилили мерките за сигурност във всички свои позиции в провинция Ал Анбар до «безпрецедентно ниво».

Журналистите от изданието  «Al-Masdar News» съобщиха, че американските военни са насочили към Ирак неизвестен брой войски и неясен брой оръжие. Оръжието се предада чрез охранителни форми в Йордания.

По-рано през април иракските СМИ съобщиха, че американските военни са увеличили военното си присъствие в базите Айн Ал-Асад и Ал-Хабания до 10 000 войници, добавяйки, че войската е снабдена с най-съвременно оборудване.

Според главата на иракската организация  «Badr», в две бази са разположени морски пехотинци от САЩ, които неотдавна са били преместени от Сирия в Ирак. Източникът сподели също, че 90 % от американските войници, които са дислоцирани в Ирак, са фактически бойни сили и «не се считат за военни съветници».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;