Руският президент Владимир Путин обсъди вчера в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон темата за конфликта в Източна Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.


Руското президентство посочи, че във фокуса на разговора донякъде е била и смяната на ръководството в Киев, след като миналия месец Володимир Зеленски беше избран за президент.

Германия, Франция, Украйна и Русия водиха четиристранни преговори помежду си за уреждане на конфликта в Източна Украйна между правителствените сили и «подкрепяните от Русия сепаратисти», в който от 2014 г. са загинали 13 000 души, отбелязва Ройтерс.

След телефонния разговор на лидерите Елисейският дворец разпространи комюнике, в което се изразява готовност Франция и Германия да предприемат необходимите усилия за осъществяване на Минските споразумения, предаде ТАСС.

Германското канцлерство съобщи, че е била обсъдена и ситуацията около Иран, предаде Асошиейтед прес.

    Според изявление на кабинета на Меркел тримата лидери са «изтъкнали необходимостта Иран да бъде убеден да остане в ядреното споразумение, което те се споразумяха да запазят».

Кремъл допълни, че тримата лидери са обсъдили и ситуацията в Сирия.

Източник: Москва

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;