САЩ трябва да се поучат от миналото си, за да не повтарят стари грешки.

Това заяви кметът на неголемия град Ном в щата Аляска Ричард Бенвил. Думите му цитира изданието «The Hill».

Ном се намира в южното крайбрежие на полустров Стюард в залива Нортън Саунд.

От руското крайбрежение градът е само на 300 километра, този факт благоприятства за сътрудничеството с Русия в сферата на туризма, който, както подчертава градоначалникът, Ном е готов да развива.

«Аз живях в годините на Студената войнае. Не са ми присъщи милитаристичните идеи, ако не греша Чърчил казваше: «Ако не започнете да се учите от историята си, то само ще повтаряте грешките от миналото», споделя Бенвил.

Кметът на Ном отбелязва, че в историята има достатъчно моменти, които не е желателно да се повтарят.

«Разположени сме приблизително на около сто мили от Русия, имам намерение да развивам туристически отношения с Москва. Но обемът е далече от желаното, което е свързано с ресурсите и с условията в Северния Ледовит океан», поясни той.

Освен, че Бендил е градоначалник, той е и предприемач. Има туристическа фирма, а в момента има намерение да реализира модернизация на градското пристанище, разчитайки на това, че същото ще позволи да се помогне на икономиката на страната.

Обикновено пристанището приема до петдесет кораба в година, докато в миналото броят на морските съдове е надвишавал 800, което се свърза в климатичните промени.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;