САЩ имат намерение да похарчат $38,5 млн за създаването на архив, състоящ се от 350 млрд постове на интернет-ползватели. Това се казва в заявлението за изследване на Военно-морското министерство на САЩ.
В США намерены создать архив из 350 млрд постов в социальной сети

  • Reuters

Военно-морското министерство на САЩ има намерение да създаде «глобален исторически архив с данни от социалните мрежи», в който ще бъдат включени 350 млрд постове на интернет-ползватели.

«Главното изискване за даденото изследване е създаването на крупномащабен глобален исторически архив с данни от социалните мрежи, съдържащ пълния текст на всички публични постове, направени във всички страни и на всички езици, които обхваща платформата», се отбелязва в заявлението за изследването на Военно-морското министерство на САЩ.

Според документа исканите данни трябва да се състоят от постове, взети от една социална мрежа, но не се посочва коя точно да е тя.

САЩ търсят изпълнител, който да състави архив от постовете и коментарите, намиращи се в открит достъп, на 200 млн уникални интернет-ползватели от 100 страни.

От военното ведомство подчертават, че всички постове трябва да съдържат времето и датата на публикацията, а също името на ползвателя, свързани с дадения пост.

«Всеки запис в архива трябва да съдържа пълния текст на публикацията в социалната мрежа със съхранение на изходното съдържание и форматиране, а също всички общодостъпни метаданни, включително държава, език, хаштагове, местоположение, име на ползвателя, време на публикацията и линкове, свързани с оригиналната публикация», се казва в документа.

Както се отбелязва, подобен архив е необходим за по-дълбокото разбиране на основите на социалната динамика и моделирането на еволюцията на езиковите общности, а също появата на нови видове колективно изразяване на мнение в различни страни.

През август 2018 година се съобщи за плановете на Пентагона да разработят нов анонимен мобилен месинджър, устойчив на взлом.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;