Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предупреден от най-влиятелната западна икономическа организация, че допълнителна ескалация на търговската война с Китай ще нанесе значителна вреда върху американската икономика, както и върху останалия свят. Това съобщи News.bg.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че засилването на спора между Вашингтон и Пекин вероятно ще доведе до спад на световния БВП с 0,7% до 2021-2022 г., пише «Гардиън».

При такъв сценарий ударът върху световната икономика от по-високи мита може да бъде определен на почти 600 милиарда долара.

В оценка на световната икономика ОИСР отбелязва, че икономическият импулс в световен мащаб отслабва. Пояснява се, че САЩ и Китай ще изгубят от по-високи мита. Организацията прогнозира световният растеж да отслабне до 3,2 на сто тази година от 3,5% през 2018 г. За 2020 г. прогнозите са леко покачване до 3,4 на сто.

При най-лошия сценарий в търговския конфликт — ако бъдат наложени мита върху целия търговски обмен между САЩ и Китай и вследствие на това инвестициите спрат — БВП на САЩ ще се свие с повече от 0,8%, а на Китай с повече от 1,1 на сто.

Тагове: ; ; ; ; ;