«На 20 май 1944 година Върховният извика Василевски, мен и Антонов, за да уточим окончателно решениeто на Върховното Главнокомандване за плана на лятната кампания» (маршал Жуков).

Това е планът на стратегическата настъпателна операци в Белорусия «Багратион», започнала от 23 юни 1944 година.

Белоруската настъпателна операция «Багратион» е крупномащабна настъпателна операция по време на Великата Отечествена война, провела се от 23 юни до 29 август 1944 година. Наречена е в чест на пълководеца, получил известност по време на Отечествената война от 1812 година П.И. Багратион. Тя е една от най-крупните военни операции за цялата история на човечеството.

Към юни 1944 година линията на фронта на изток стигнала до Витебск-Орша-Могильов-Жлобин, образувайки огромен клин, обърнат навътре в СССР, т.нар. «Белоруски балкон». Ако в Украйна Червената армия успяла да постигне серия впечатляващи успехи, освободена е почти цялата територия на републиката, Вермахтът понесъл тежки загуби в поредица от «котли», то при опита на Червената армия да пробие в направление Минск през зимата на 1943-1944 г. успехите били доста скромни. Това е и предпоставката за началото на операция «Багратион» на Червената армия на СССР.

 

Тагове: ; ; ; ;