20 май 2019-Нюз Фронт.

Американската администрация въвлича арабските държави в ескалация на ситуацията в Близкия изток, организирайки съвместни «разширени патрули» във водите на Персийския залив на фона на изострянето на американско-иранските отношения.

За това, в понеделник, 20 май, съобщи иранският телевизионен канал «Press TV», цитирайки данни от командването на петия оперативен флот на американския флот.

Патрулирането започна в събота. При това, тази операция във Вашингтон се обяснява с необходимостта от «засилване на сътрудничеството в рамките на подкрепата на военноморското сътрудничество в региона, както и гарантиране на сигурността» във водите на Персийския залив.

«Корабите на страните-членки на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, от флота до бреговата охрана, работят в тясно сътрудничество помежду си, както и с американския флот», се казва в комюникето


Както съобщи по-рано News Front, една година след оттеглянето на Съединените щати от Съвместния план за действие по иранската ядрена програма, Вашингтон увеличи натиска върху Иран, като прехвърли военните сили, стратегическите бомбардировачи B-52 и авионосна група в Близкия изток.

По-рано се съобщаваше, че Съединените щати на фона на изострянето на ситуацията около Иран са съсредоточени в Персийския залив с минимум седем военни кораба, водени от самолетоносача Abraham Lincoln.В района е доставена и ракетната система «Patriot»

Както обясни Пентагонът тогава, тези оръжия ще бъдат част от ударната група водена от «Abraham Lincoln» и целевата група от военновъздушните сили на САЩ в Близкия изток в отговор на «признаци за по-голяма готовност на Иран да извършва настъпателни операции срещу американските сили и за защита на  американските интереси».
Областта на разполагане на тези средства е засекретена- тоест, къде именно са разположени не е ясно.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че се надява да избегне война с Иран. Но думите и действията на Тръмп се разминават много често, така че едва ли това заявление има някакво значение.

Ситуацията около Иран бе коментирана и от държавния министър на външните работи на Кралство Адил ал -Джубейр. Според него Ер- Рияд не иска война в региона и ще положи усилия да я предотврати. Въпреки това, каза министърът, Саудитска Арабия ще отговори «с цялата си сила и решителност», ако «другата страна избере война». Тоест, плана на специалните служби на САЩ определено дава първите си плодове, ако се съди по мълниеносната реакция на Саудитска Арабия.

САЩ и Иран заплашват да потопят региона в кървав хаос.Военно-политическата ситуация около Персийския залив се накалява пред очите ни, продължаваме да следим обстановката.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;