20 май 2019-Нюз Фронт.

Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски на тържественото заседание на Върховната Рада в понеделник положи клетва пред украинския народ, след което ръководителят на Конституционния съд обяви встъпването му в длъжност държавен глава.

 

Владимир Зеленски положи клетва, поставяйки ръка върху Конституцията на Украйна и на Пересопниското Евангелие. Полагането на клетвата беше водено от главата на Конституционния съд.Новият президент произнесе следната клетва:

Аз, Владимир Зеленски,
избран запрезидента на Украйна по волята на народа, заемайки този висок пост, тържествено се заклевам във вярност към Украйна.

Задължавам се , с всичките си дела да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна. да се грижа за блогото на отечеството и благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Констируцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интересите на всички съотечественци, да повиша авторитета на Украйна в света».

 

Новият президент подписа текста на клетвата и го връчи на ръководителя на Конституционния съд, който обяви ифициално встъпването в длъжност президент на Украйна
След това президентът получи официалните символи на властта на държавен глава — знак на президента под формата на орденска верига, гербов печат и булава.

 

Новият президент даде обещание към народа на Украйна, да направи всичко, за да няма повече сълзи в очите на украинците през следващите 5 години.

«Скъпи народе, в течение на целия си живот се опитвах да правя всичко, за да се усмихват украинците, и чувствах това със сърцето си. Това беше не просто моя работа, а моя мисия. Следващите 5 години ще направя всичко, за да няма повече сълзи в очите ви»- каза новият президент на Украйна Владимир Зеленски.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;