Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител, не са изгодни. 

Заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Това призна в студиото на Нова телевизия военния министър Красимир Каракачанов.

Като пример за това той даде заплащане, което американците искат, за езиково обучение на българските пилоти. Той не вижда никакъв смисъл да се заплаща от страна на държавата, а и на българските данъкоплатци, нещо, което пилотите ни така или иначе имат — те са преминали през езиково обучение.

Военният министър отрече да се водят преговори за сваляне на цената по този начин, че боеспособността на изтребителите да бъде орязана и намалена.

«Не става въпрос за рязане на способности, например да се свалят ракетите… За някои от компонентите смятаме, че цените не отговарят», бе категоричен Каракачанов и даде пример с чаша, което се предлага за 5 лева, а реалната й стойност е 3 лева.

Красимир Каракачанов се противопостави на твърденията на президента Румен Радев,  че сме задраскали състезателната процедура.

Според Каракачанов обаче на пазара всеки се опитва да печели повече и това е нормално, но е в сферата на политиката и геополитиката. Той разбира по друг начин отношенията в сферата на отбраната, където трябва да има идея и цел да имаш годен и боеспособен съюзник, като това е политическо решение.

Каракачанов се опасява, че ако не се договори плащане на вноски за новите изтребители, това може да спре плащанията по другите проекти за модернизация на армията ни, а може и да удари повишаването на възнаграждението на военнослужещите.

Според министъра с който и да водим преговори — за италиански или шведски изтребители — бихме имали подобни проблеми в нюансите на сделката.

На въпрос дали се опасява от нов Костинброд в четвъртък/петък, както заяви вчере премиерът Бойко Борисов, военният министър и вицепремиер заяви, че не разполага с конкретна информация.

Въпреки това обаче той посочи, че както се развива предизборната кампания, нещата не опират само до опасения.

Каракачанов нападна лидерът на «Воля» Веселин Марешки, който сипел лъжи и компромати навсякъде. «От едно лице с четири дела срещу себе си чух всичко…, в един момент се зачудих дали не съм убил баба си», коментира Каракачанов. Според него обаче не може никой, който има имунитет и смята, че е безнаказан, да раздава морални присъди, да клевети и лъже. «Айде стига толкова», отсече Каракачанов и така подкрепи проекта на парламентарната група на ВМРО за наказателна отговорност за политици заради лъжи.

Красимир Каракачанов категорично отхвърли и всякакви въпроси за имотната си декларация. «Кое е нарушението, какво не съм спазил в закона», попита той и цитира член от инструкциите за попълване на имотните декларации, където пише, че тераси и мазета може и да не се декларират.

«После върви обяснявай, че нямаш сестра…Това не е свобода на словото, това е клевета», заяви Каракачанов.

Той подкрепи инциативата на главния прокурор за за проверка на офшорните сметки на хора, които заемат висши държавни длъжности. Според Каракачанов тези сметки трябва да бъдат публични и обществото да има информация за тях.

Офшорните сметки не са забранени по закон, но е хубаво да се знаят, според Красимир Каракачанов.

Тагове: ; ; ;