«Северен поток-2»: Екс-външният министър на Полша критикува Германия.

Бившият министър на външните работи на Полша Радослав Сикорский заяви за изданието „Welt“, че Германия не възприема Русия като опасност и ще реализира проекта «Северен поток-2» в името на своите икономически амбиции.

«Считам, че в Германия Русия не се възприема като заплаха, затова и не се провеждат никакви дебати. Значителна част от немците се надяват на съюз с Русия срещу САЩ».

Сикорский също препоръча на Германия да отделя по-голямо внимание на политиката си на отбрана и сигурност.

Той даде за пример факта, че бюджетът на бундесвера е бил четири пъти по-висок, отколкото този на полската армия.

Полша има повече полезни танкове, отколкото Германия. Екс-министърът подчерта, че настоящото състояние на немската армия, а също отношението на Германия по въпросите на политиката на сигурност «ще се възприемат като проблем» от партньорите на Германия.

Сикорский също разкритикува отношението на Берлин към «Северен поток-2».

«С изграждането на тръбопроводите «Северен поток 1 и 2″ немците поставиха своите икономически интереси над геостратегическите интереси на Европа», каза той.

«Напълно добре знам, че Германия иска да стане център на разпределението на газа в Европа. Химическата промишленост на Германия се нуждае от суровини, за да може да се конкурира с тази на САЩ. Всичко е ясно. Но страните от Източна и Централна Европа стават все по-уязвими пред Русия», каза той.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;