Външната политика на Белия дом не е в приоритетите на Доналд Тръмп, защото всички негови действия в тази посока пораждат  само антиамерикански настроения по целия свят.

Това сподели журналистът Фарид Закария в статия си за «The Washington Post».

Позовавайки се на данните от социологическото проручване на вашингтонския «Pew Research Center», той отбелязва, че доверие към Тръмп има само в Израел и Русия сред 25 от изследователските центрове в страната.

Журналистът обръща внимание на ситуацията около Северна Корея, която Тръмп искаше да използва, за да постигне имиджа на «миротворец». Независимо от това, когато преговорите с КНДР се оказаха в задънена улица, главата на Белия дом загуби интерес към тях и дори вече не повдига темата в изявленията си.

Не по-добре са нещата  и в другите външнополитически направления, продължава авторът.

Вашингтон даде «под аренда» близкоизточната си политика на Израел и Саудитска Арабия.

Тръмп лансира всички идеи, които произлизат  от тези страни. А в латиноамериканска посока президентът възложи на «лаика Джон Болтън да громи с оръжие».

Дори Иран, който по сценария на администрацията на Тръмп, трябваше да рухне под натиска на американските санкции, успя да превърне натиска на САЩ в предимство, твърди журналистът.

В резултат е налице следното: Вашигтон повлича след себе си само разпространение на антиамерикански настроения и национализъм, защото дори Тръмп в своето изявление по време на Генералната асамблея на ООН  през 2017 година призова другите страни да се ръководят от националните интереси, чиято дълбочина, както отбелязва Закария, президентът на САЩ не разбира.

«Отчитайки, че САЩ остават водеща държава на световната арена, а политиката на Тръмп е агресивна и доста далече от дипломацията, най-очевиден отговор е националистическият и антиамерикански вектор, пише авторът. — Ние живеем в свят, в който на фона на дестабилизацията има все по-малко шансове за сътрудничество и изгодни възможности за САЩ.

Това е непосредствено и напълно обосновано следствие от тръмповската философия за това, че «Америка е над всичко».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;