19 май 2019-Нюз Фронт.

Маалюля е малък сирийски град, обитаван от християни и мюсюлмани, които от векове са живели мирно един до друг. През първите години на войната в Сирия градът е бил окупиран от терористи, неговите светилища са унищожени и ограбени, монахините са пленени.
Най-старата в света християнска църква Сергий и Вакха, където богослуженията се провеждат на арамейски език (езикът на който проповядва Христос), е една от първите в града, завладяна от терористите.

 

Снимка: Кристина Мельникова/EADaily.

 

Те, както казват местните, слизат от планините и заемат позиции в стените на църквата — на доминираща височина, ако се следва военната терминология. Там извършват истински варварски разгром търсейки злато. Разграбват светини, икони и кръстове, които по-късно продават на черния пазар.

 

Запазени са само две древни икони — открити са след прогонването на терористите под разрушения купол и сега, както казва настоятелят на храма отец Абдулла, иконите се намират на реставрация в столицата Дамаск. По време на терористичното нашествие е пострадала и най-древната икона на храма- иконата на светиите Сергий и Вакха.

 

От историята е известно, че руснаците изграждат и помагат, и че руската култура е една от най-великите култури в света.

Сега виждаме колко е отворена Русия за нас, руският народ не е чужд за нас, ”казва отец Абдулла.

Повече за храма и възстановяването на светините можете да видите в авторския материал на кореспондента на EADaily, Кристина Мелникова.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;