19 май 2019-Нюз Фронт.

Обкръжението на Доналд Тръмп се доближава до една от основните си външнополитически цели: война с Иран, а в американските медии се публикват различни версии по какъв точно начин вашингтонските «ястреби» смятат да печелят тази война.

 

Снимка: © AP Photo / Vahid Salemi

 

Съдейки по плановете, за които Newsweek и New York Times откровено пишат, историята не е научила на нищо най-радикалната част от президентската администрация.
Мнозина в Белия дом наистина вярват, че срещу Иран може да бъде организирана мълниеносна и почти не предполагаща американски загуби победоносна война, при това се очаква положителен резултат да бъде постигнат не само бързо, но и буквално за няколко дни.

 

Има две логични обяснения за този свръх-оптимизъм.
Обяснение 1: поддръжниците на решението за силово решение на иранския въпрос са убедени, че Иран е толкова слаба страна, че капитулацията й може да бъде осигурена само с един удар, след което иранското ръководство просто няма да може да задържи властта.

Обяснение второ и по-вероятно: поддръжниците на насилствени действия срещу Иран добре знаят, че няма да има „мълниеносна победа“, но за тях е важно да убедят Тръмп на всяка цена, за да започне война, и за това трябва активно да лъжат, че ще бъде бързо и лесно.

 

Показателно е, че американската традиционна «предвоенна схема», която използва постепенно засилване на медийната и дипломатическа истерия, дължаща се на запълването на «разузнавателна информация» за нарастващата заплаха от бъдещата жертва на американската агресия, вече е престанала да работи.
Въпреки усилията на американската медийна и разузнавателна общност, дори представители на американски съюзници, които им помогнаха да топят в кръв Сърбия, Либия и Ирак казват, че американската «информация» за иранската заплаха не е потвърдена.

 

В случай на начало на реални военни действия, те могат да продължат много години. И да ударят като рикошет по десетки страни, които ще се окажат въвлечени във военен конфликт иницииран от САЩ.
„Американският ракетен удар срещу Иран е неизбежен и ще доведе до отварянето на„ портите на ада “, пише ливанският вестник„ Ади-дияр “. И продължава: «Пригответе се за голямата американско-иранска война».

 

Традиционно бихме предположили, че зад действията на администрацията на Тръмп стоят петролни интереси, особено след като военните интервенции срещу страните износителки на петрол са дългогодишна американска практика.

В този случай обаче, причините трябва по-скоро да се търсят в политическата плоскост.
Американският президент дойде на власт не само заради вълната на народно недоволство от икономическата политика на администрацията на Обама, но и поради ясните обезателства, които той пое по отношение на радикално решение на «иранския проблем».

Тези обещания изиграха важна роля в подкрепата, която Тръмп получи от американското военно-промишлено лоби и от други играчи зад кулисите на американската политика.
Сега, очевидно, е дошло времето да се плащат сметките — въпреки факта, че в икономическо отношение всяка военна намеса срещу Иран ще се превърне в източник на много сериозни проблеми не само на икономически, но и на такива от военен характер.

И независимо от факта, че неразумно оптимистичните планировчици на Пентагона мислят и спорят за това.

Междувременно войната с Иран неизбежно ще доведе до повишаване на цените на петрола. И не само заради намаляването на износа на Иран, но и поради факта, че навигацията в Персийския залив би била изложена на риск.
В допълнение, в рамките на „асиметричен отговор“ на американската агресия, под удара на проирански сили могат да се окажат ключови елементи от петролната (и преработващата и тръбопроводната) инфраструктура на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия и няколко други страни от Персийския залив позволиха на САЩ да разположат войски на тяхна територия и американски кораби в техните териториални води в Персийския залив, съобщи арабският вестник «Ал-Шарк ал-Аузат» в събота позовавайки се на високопоставени източници.

От своя страна арабските дипломатически източници съобщиха на изданието, че сега редица арабски страни преговарят за свикване на между-арабска среща на върха относно развитието на ситуацията в региона по време на срещата на върха на ислямските държави в Мека, която ще се проведе в края на май.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;