Ако шестият президент на Украйна Владимир Зеленскии не стане изпълнител на волята на антируския олигархичен консенсус и на задграничните куратори, го очаква съдбата на руския император Павел I, задушен от гвардейците в резултат на заговор в нощта на 24 март 1801 година в своя дворец в Санкт Петербург.

Това на пресконференция заяви в Москва политологът Ростислав Ищенко.

«Не виждам голяма разлика между неговите възможности и между зависимостта на Зеленски и Порошенко, Ющенко, Кучма и Кравчук от вътрешнополитическите играчи. Всички президенти на Украйна водят една и съща политика», отбеляза експертът.

Вторият президент на Украйна Леонид Кучма, според Ищенко, е бил по-работоспособен, бил е на работа по 13-14 часа. Виктор Ющенко Ищенко характеризира като лентяй, пристигащ на работа към 14 часа, а в 16 часа вече си заминавал.

«Но това не променяеше същността на външната, нито на вътрешната политика на тези президенти, същата ще бъде и при Зеленски, независимо от следното: работоспособен или ленив ще бъде той, ще бъде ли зависим от Коломойски или ще бъде зависим от Ахметов, или въобще ще бъде независим», отбеляза Ищенко.

Експертът добави, че политиката на държавата се определя не от президента, а от елита по пътя на договори и съюзи. А този лидер, който се опитва да излезе от рамките на елитните споразумения, може да има съдбата на руския император Павел I.

«Защото винаги елитът определя вътрешната и външната политика на държавата, ако такъв консенсус има, разбира се. Ако такъв консенсус няма, тогава се появяват някои възможности за маневри. Ако консенсус има, то в такъв случай всеки от държавните дейци, който се опита да излезе от рамките на този консенсус или да го пречупи, рискува да има съдбата на Павел I», заяви Ищенко.

Експертът е убеден, че Зеленски ще бъде зависим от договореностите между украинските олигарси, а крупният бизнес в Украйна не е настроен към сътрудничество с Русия.

«Зеленски е абсолютно зависим от този вътрешнополитически консенсус, който не предполага никакви повече или по-малко не само добри, но и въобще здрави, прагматични отношения на Украйна с Русия.

Защото украинския олигархат последователно, настойчиво и в продължение на 30 години води Украйна в диаметрално противоположна посока», заключи политологът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;