Настана тишина по повод вероятното завръщане на Русия в ПАСЕ. Приятна тишина.

Вярно, тишина струи от либералните СМИ, никой не акцентира върху новината сред тях.

В Украйна, разбира се, настана истерия и траур.

След пет години тотални гадости и поредица от провокации — отново предателство, както казват в Киев.

И макар без всякакво съмнение отново много хора ще започнат да недоволстват, защото Европа показа за пореден път истинското си лице и никой в Русия няма желание да дружи с подобни «партньори», фактът си остава факт — с руската изолация е приключено.

Днес в Хелзинки завърши двудневната среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на който Русия е върната в организацията. След преговорите с Лавров за това доста уверено, макар и преждевременно, заяви главата на МВнР на Германия Хайко Маас.

Лавров се изказа по-внимателно след срещата. Според него, днес са постигнати договореност, отварящи «пътя към преодоляването на настоящата криза, която бе създадена чрез неправомерото решение на ПАСЕ».

Т.е. руският министър не е така категоричен, както неговият немски колега.

Цялата надежда на Украйна, която искаше да разруши връзката между Стария Свят и Русия пропадна.

«Ако руската делегация получи възстановяване на правата й, Украйна може да преразгледа принципите на сътрудничество със Стара Европа, защото в очите на Киев организацията изгуби доверието към себе си», заяви постоянният представител на Украйна в СЕ Дмитрий Кулеба.

Предвиждайки неизбежното, Климкин изпадна в буйство и предрече, че влиятелната европейска организация я очаква неминуем крах, ако тя се огъне пред Русия.

Разбира се, че Русия изгаря от желание да накаже паразитите в СЕ, но фактът, че изолацията заминава в миналото, е достатъчно положителен и показателен.

Ако някой ви каже отново, че Русия е в изолация — изпратете го в ПАСЕ.

Или при Климкин.

Или където си поискате. Мястото ще е по-близо, отколкото изолацията на Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;