19 май 2019-Нюз Фронт.

Саудитският крал Салман призова лидерите на арабския свят да проведат извънредна среща в Мека във връзка с изострянето на отношенията с Иран. Това съобщи по-рано агенция SPA позовавайки се на източник източник в Министерството на външните работи на Кралството.

 

«Хранителят на две благородни светини (официалния титул на саудитския монарх) призова братята си, лидерите на Съвета на държавите от Персийския залив и Лигата на арабските държави, да проведат две спешни срещи на високо равнище на 30 юни в Мека», се казва в съобщението.

 

Източник от Министерството на външните работи на Кралството заяви пред агенцията, че страните от Лигата на арабските държави и Съветът за сътрудничество на държавите от Персийския залив са поканени да участват.Междувременно американците се готвят за пряко военно нахлуване в Иран.

Призивът на монарха е адресиран към страните от Арабската лига и Съвета за сътрудничество в Персийския залив след диверсия срещу танкери край бреговете на Обединените арабски емирства, както и с нападението на хусити на две станции за нефт в Саудитска Арабия.
Американските разузнавателни служби смятат, че атаката срещу танкерите може да е била извършена от сили, симпатизиращи на Техеран или работещи с Иран. Но тук веднага възниква още една версия. Имайки предвид това, че разузнаването на САЩ предлага версията за иранска атака на танкерите, нищо чудно самата диверсия да е извършена именно от САЩ

( или по поръчка на САЩ), за да могат да обвинят Иран и да предизвикат още по-голямо напрежение в арабския свят.

Междувременно американците се готвят за пряко военно нахлуване в Иран.

По-рано се съобщаваше, че Съединените щати на фона на изострянето на ситуацията около Иран са съсредоточени в Персийския залив с минимум седем военни кораба, водени от самолетоносача Abraham Lincoln.В района е доставена и ракетната система «Patriot»

Както обясни Пентагонът тогава, тези оръжия ще бъдат част от ударната група водена от «Abraham Lincoln» и целевата група от военновъздушните сили на САЩ в Близкия изток в отговор на «признаци за по-голяма готовност на Иран да извършва настъпателни операции срещу американските сили и за защита на  американските интереси».
Областта на разполагане на тези средства е засекретена- тоест, къде именно са разположени не е ясно.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че се надява да избегне война с Иран. Но думите и действията на Тръмп се разминават много често, така че едва ли това заявление има някакво значение.

Ситуацията около Иран бе коментирана и от държавния министър на външните работи на Кралство Адил ал -Джубейр. Според него Ер- Рияд не иска война в региона и ще положи усилия да я предотврати. Въпреки това, каза министърът, Саудитска Арабия ще отговори «с цялата си сила и решителност», ако «другата страна избере война». Тоест, плана на специалните служби на САЩ определено дава първите си плодове, ако се съди по мълниеносната реакция на Саудитска Арабия.

САЩ и Иран заплашват да потопят региона в кървав хаос.Военно-политическата ситуация около Персийския залив се накалява пред очите ни, продължаваме да следим обстановката.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;