Германският канцлер Ангела Меркел призова за общ отпор срещу продажните политици. Това съобщи News.bg.

Европейските политици трябва да се противопоставят на «теченията, които искат да унищожат Европа», включително и на «политиците, които се продават», каза Ангела Меркел, цитирана от «Фигаро».

Така тя коментира скандала със «случая на Ибиса» който принуди лидера на австрийския крайна десница Хайнц-Кристиан Щрахе да подаде оставка от поста на заместник-канцлер.

«Ние сме изправени пред течения … които искат да унищожат Европа на нашите ценности и ние трябва категорично да се съпротивляваме», заяви канцлерът на пресконференция в Загреб преди заседание на Европейската народна партия (ЕНП).

Форумът се провежда седмица преди изборите за Европейски парламент. Докато крайнодесните партии отхвърлят ценности като защитата на малцинствата и защитата на основните права, «политиците, които се продават, имат влияние и ние трябва да действаме решително срещу всичко това«, добави Меркел.

Речта на Меркел следва призивите на няколко германски политици, които искат от избирателите да не следват отровата на Австрия, която издигна на власт крайно десни фигури.

«На такива хора не трябва да се позволява да упражняват никаква отговорност в Европа,» каза Анегрет Крамп-Карренбауер, която е наследник на Меркел в ХДС.

Австрийският канцлер на консерваторите Себастиан Курц също е «отговорен» за това, че е поканил партията на Хайнц-Кристиан Щрахе да се присъедини към правителството, заяви външният министър Хайко Маас.

Тагове: ; ; ; ; ;