19 май 2019-Нюз Фронт.

САЩ и Иран заплашват да потопят региона в кървав хаос.Военно-политическата ситуация около Персийския залив се накалява пред очите ни. В събота кралят на Саудитска Арабия Салман бен Абдулазиз Ал Сауд свика спешна среща на върха във връзка с влошаването на отношенията с Иран, съобщава SPA.

 

 

Източник от Министерството на външните работи на Кралството заяви пред агенцията, че страните от Лигата на арабските държави и Съветът за сътрудничество на държавите от Персийския залив са поканени да участват.Междувременно американците се готвят за пряко военно нахлуване в Иран.

По-рано се съобщаваше, че Съединените щати на фона на изострянето на ситуацията около Иран са съсредоточени в Персийския залив с минимум седем военни кораба, водени от самолетоносача Abraham Lincoln.В района е доставена и ракетната система «Patriot»Както обясни Пентагонът тогава, тези оръжия ще бъдат част от ударната група водена от «Abraham Lincoln» и целевата група от
военновъздушните сили на САЩ в Близкия изток в отговор на «признаци за по-голяма готовност на Иран да извършва настъпателни операции срещу американските сили и за защита на нашите интереси».
Областта на разполагане на тези средства е засекретена- тоест, къде именно са разположени не е ясно.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че се надява да избегне война с Иран.Но думите и действията на Тръмп се разминават много често, така че едвали това заявление има някакво значение.

 

Пентагонът е подготвил план за изпращане на 120 хиляди воени в Близкия изток, за противодействие на Иран. Такова количество военни на САЩ не е имало в последно време нито в Ирак, нито в Сирия, нито в Афганистан. Но е важно да се отбележи, че приблизително такова количество американци участват по време на нахлуването в Ирак през 2003 година.

 

В случай на начало на реални военни действия, те могат да продължат много години. И да ударят като рикошет по десетки страни, които ще се окажат въвлечени във военен конфликт иницииран от САЩ.
.„Американският ракетен удар срещу Иран е неизбежен и ще доведе до отварянето на„ портите на ада “, пише ливанският вестник„ Ади-дияр “. И продължава: «Пригответе се за голямата американско-иранска война».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;