19 май 2019-Нюз Фронт.

Двама офицери от въоръжените сили на Албания загинаха по време на ученията на НАТО «Пролетна буря», които се провеждат в балтийските държави, близо до руските граници. Според прес-службата на Алианса албанските войници от отдел за разминиране са загинали в резултат на експлозия на боеприпаси в латвийската военна база Адажи. Детайлите на инцидентите не се разкриват — пише МК.

 


В резултат на експлозията е загинал офицерът от албанската армия Зарифа Хасанай. Три дни по-късно майор Клауджан Тауши умира от нараняванията си. Друг военен е в тежко състояние. За командването на НАТО и висшите структури това не е трагедия, а разходен материал- именно това е идеята на НАТО да се използват максимум чуждестрани военни от различни държави.

Военните учения на НАТО «Пролетна буря» започнаха на 29 април.Учението включва около 10 хиляди войници от 17 страни, включително от въоръжените сили на Албания, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Канада, Латвия, Литва, Полша, САЩ, Украйна, Финландия, Франция, Естония.
Те се занимават с отработването на бойни действия в градски условия, а също и в гори. За участие в ученията в балтийските държави бяха прехвърлени танкове, лека бронетехника и авиация на страните от НАТО.

И дори всички тези приготовления да се наричат просто «учения», всички си даваме сметка, първо, че са военни, второ, предвид напрегната геополитическа обстановка- че върви реална подготовка към реални военни действия.

НАТО продължава да увеличава активността си на границите на Русия. Такива действия са насочени изключително срещу нашата страна, колкото и да ни уверяват от щаб-кварирата на алианса в обратното.
Въпреки че ученията на НАТО в Латвия не са мащабни, те само допринасят за ескалация на напрежението. В НАТО говорят много за «руска заплаха» и за необходимостта от защита на балтийските държави. Но всъщност за реалната защита на тези държави е необходимо постоянно да се поставя там огромен военен контингент — НАТО, водено от САЩ, никога няма да приеме това. Той е едновременно безсмислено и скъпо.»- коментира военния експерт Сергей Липовой.

 

„Основната цел на балтийските учения е демонстрация. Изявления за повишена активност в Черно море и Балтийско море, учения в балтийските страни. Това е демонстрация на сила и опит да се провокира Русия да предприеме ответни действия-заяви пред «МК» председателят на президиума «Офицерите на Русия» , генерал-майор Сергей Липовой.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;