САЩ започнаха подготовка за нова война в Близкия Изток. Целта този път е Иран. Но опитите да започнат третия въоръжен конфликт в Персийския залив може да не се отрази добре на американската сигурност.

Това споделя журналистът  Джон Дейл Гровър в статия за американкото издание «The National Interest».

Според Гровър, подготвителните мерки на САЩ са очевидни. Той припомня, че Вашингтон се е разпоредил да се евакуират дипломатите от съседен Иран, както и за решението да се прехвърли  в Близкия Изток 120-хилядна военна групировка. Същият брой военни  Пентагонът хвърли в бой през 2003 година във войната в Ирак, подчертава авторът.

В същото време той счита, че новата война в региона е срещу американските интереси. Иран е признат за враг на САЩ, но той не носи пряка заплаха. Ако Вашингтон все пак започне този «превантивен конфликт», то ще изгуби не само човешки и финансови ресурси, но и възможността «да бъдат сдържани Китай, КНДР и Русия».

Авторът подлага на критика решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да излезе от Съвместния договор за иранската ядрена програма. Гровър отбелязва, че сделката «не е била идеална, но е била действена», а няколко поправки напълно биха могли да я направят успешна. Но усилията на САЩ към по-нататъшното същестуване на сделката са под въпрос.

До момента Техеран не е имал ядрен арсенал, но ситуацията може да се промени, счита журналистът. А това може да се случи, защото иранските власти видяха, че под натиска на САЩ паднаха неядрените Ирак и Либия, което не може да се каже за Северна Корея.

В момента Иран е «изолиран и слаб», той не може да направи нищо срещу САЩ, но само, ако не става дума за неговото оцеляване, продължава Гровър.

«Вашингтон продължава политиката си на натиск — въпреки желанието на американците и въпреки интересите на страната. Ядрената сделка трябва да работи, а това означава, че страните трябва да се върнат към диалога. Американското участие в конфликтите в Ирак, Афганистан, Йемен, Сомалия и Сирия озаначава грамадно харчене на ресурси. Американците трябва да работят за преодоляването на конфликти, а над търсенето и създаването на нови», констатира авторът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;