Ситуацията около придобиването от Анкара на руските комплекси за противовъздушна отбрана С-400 продължава да се развива. Експертите са убедени, че с подобни стъпки Турция подрива авторитета на НАТО и играе опасна игра със САЩ.

Независимо от изявленията на турските политици, че целта на зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-400 няма да бъдат изтребителите пето поколение F-35 на съюзниците от НАТО, в САЩ се отнасят към сделката без възторг. Анкара няма никакви проблеми при използването на руската техника, а по своите бойни характеристики комплексите превъзхождат американските аналози.

От политическа гледна точка Анкара удари звучен шамар на САЩ и получи изгодна позиция за преговори.

«Анкаар получи възможност да иска определени отстъпки от САЩ», заяви военният експерт от фонда «Народна дипломация», представител на експертно-аналитичния клуб «Бъдещето днес» Сергей Простаков.

«Ердоган разчита да играе на фона на противоречията между Русия и САЩ, а руското оръжие му позволява да прави това, превръщайки турските заплахи в реалност. А курсът на Турция към определена независимост във военен план неизбежно подрива и пристижа на НАТО, което превръща алианса в по-малко привлекателен», отбеляза Простаков.

Припомняме, че по-рано Вашингтон се опита да промени решението на Анкара за закупуването на руските комплекси С-400. Американската страна заяви, че при положение, че турската армия получи руските ЗРК, то военно-въздушните сили на страната ще останат без изтребителите F-35 пето поколение.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;