Посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо на 14 май в Сочи е резултат от активизирането на двустранните контакти с Русия през последните две седмици, коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

На 3 май президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп разговаряха по телефона в продължение на час и половина. Тогава двамата оцениха разговора си като делови и конструктивен и се разбраха да продължат двустранните на контакти на различни равнища.

На 6 май руският външен министър Сергей Лавров и Помейо се срещнаха във Финландия, а в Сочи дипломат №1 на САЩ обсъди възможността за нова среща Путин-Тръмп на форума на Г-20 в края на юни в Осака. Инициативата е на Вашингтон, а руската страна отговори, че е готова за диалог.

Помпейо заяви, че е дошъл в Сочи, защото Тръмп иска да подобри двустранните отношения, а Путин посочи, че след разговора си с американския лидер също е останал с такова впечатление и че са налице условията за възстановяване на двустранните отношения в пълен формат.

Руснаците принципно се отнасят предпазливо към инициативите на президента Тръмп, като отичат спецификите на неговото политическо поведение – натиск, понякога заплахи, последвани от готовност за преговори, стремеж към сключване на бързи сделки, спорадични действия и липса на дългосрочна стратегия.

За Русия стои въпросът как ще стане това подобряване на отношенията – на каква основа.

Според директора на московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин администрацията на президента Тръмп се опитва да налага волята си от позицията на по-силния, а за руснаците този подход е неприемлив.

Тагове: ; ;