Академикът от РАН Александър Запесоцкий счита, че по време на последната среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео руският президент е дал ясно да се разбере, че САЩ вече на са център на вселената.


Член-кореспондентът на Руската академия на науките, академик Александър Запесоцкий обясви, че именно президентът на РФ Владимир Путин е показал това на САЩ.

Според учения, във Вашингтон би трябвало да са разбрали посланието на Путин, че САЩ вече не са център на вселената.

Запесоцкий в своя Фейсбук, коментирайки преговорите на руския лидер с главата на Държавния департамент на САЩ, които се проведоха в Сочи на 14 май, е посочил сериозните различиия на настоящите срещи в сравнение с тези, които се провеждаха преди няколко години.

Академикът припомни, че от момента на избирането на Путин за президент на Русия, замглавата на САЩ (при Барак Обама) Джо Байдън «е обяснявал на руснаците», че той е против избирането на Путин на поста президент. А какво се случва сега?

Настоящият държавен секретар на САЩ Майк Помепо в приемната на Путин в Сочи

спокойно и търпеливо стои и чака пристигането на руския лидер от Астрахан, за да се срещне с американския министър.

Ученият дава и друг пример: през 1990-те години тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрайт на всеослушание заявила, че тя абсолютно не се интересува от смяната на властте в Русия по повод включването на страните от Прибалтика в НАТО, а сега държавният секретар лично пристига в Русия и очаква нейният лидер, за да обсъдят ситуацията във Венецуела. Това доказва, че Путин е дал да се разбере, че САЩ вече не са център на вселената, заключава Запесоцкий.

По-рано политологът Сергей Судаков, коментирайки телефонните преговори между Доналд Тръмп и Владимир Путин, а също срещата на Майк Помпео със Сергей Лавров, изрази мнение, че насрещните стъпки не са показател за желанието на Вашингтон да са приятели с Русия, а са само планове да използват Русия за користните си интереси.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;