18 май 2019-Нюз Фронт.

Последните две седмици — след като Иран обяви, че прекратява да изпълнява част от задълженията си по Съвместния всеобхващ план за действие (СВПД) — руската дипломация работи на високи обороти.
Скоро след изявлението на Техеран относно СВПД , руският външен министър Сергей Лавров се срещна с иранския си колега Джавад Зариф и разкритикува оттеглянето на САЩ от ядрената сделка.

 

Тогава, след среща на 14 май с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Сочи, Лавров изрази желанието на Русия да избегне напрежението в американско-иранските отношения от ескалация до военен конфликт, но предупреди, че този резултат остава възможен заради тежката американска политика към Иран.

 

Какво може да означава това?

В съчетание с различните стратегически планове на Русия за Иран и Съединените щати, последните изявления на Лавров показват, че Москва ще се опита да се възползва от нарастващата за Вашингтон загриженост заради Техеран, за да постигне отстъпки от САЩ в други области, като санкциите Украйна и контрол над оръжията.

При това Москва ще увеличи стратегическата подкрепа към Иран вече през следващите седмици, като това ще даде възможност да получи нови лостове за натиск към Вашингтон.
По-специално следва да се очакват следните действия:
Повишена ядрена подкрепа (включително разработване на реактори и доставка на забранения в СВПД уран).

Увеличена икономическа подкрепа (включително създаване на мрежи за контрабанда на петрол или други действия за заобикаляне на съществуващите санкции в САЩ).

Повишена дипломатическа подкрепа (включително гласуване срещу ръководени от САЩ или подкрепяни от САЩ инициативи).

Увеличаване на военната подкрепа (включително изпращане на руски войски, ракети и други оръжия до ключови ядрени и военни обекти с цел усложняване на американските военни стратегии).

Какво трябва да се помни?
Въпреки това мащабът на руската подкрепа е ограничен от собствените намерения по отношение на Техеран.

Русия оценява Иран като ключов съюзник в конфронтацията със САЩ и иска това да продължи и в бъдеще.
Затова Москва продължава да се противопоставя на опитите на САЩ да провокират смяна на режима в Иран, като се оттеглят от СВПД и налагат санкции.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;