18 май 2019-Нюз Фронт.

Международните терористични групи искат да превърнат републиките от Централна Азия в религиозни държави, като се опитват с всички средства да се възползват от властта. Това заяви президентът на Таджикистан Емомали Рахмон на пленарната сесия на конференцията на високо равнище «Международното и регионалното сътрудничество в борбата срещу тероризма и източниците на финансиране, включително трафик на наркотици и организираната престъпност» в Душанбе.

 

 

 

„Ако се има предвид нашия регион, тогава трябва да се отбележи, че действията на екстремистките и радикалните групи също представляват сериозна заплаха за страните от Централна Азия. Те прикриват своите користни цели с религиозни лозунги и събират поддръжниците си под знамето на борбата за социална справедливост. В действителност обаче те имат за цел да променят светската структура на държавите в региона и да използват всички средства и методи за превземане на политическата власт ”, каза Емомали Рахмон.

 

Според него в момента действията на силите на международния тероризъм и екстремизъм са разклатили основите на международната сигурност, предизвикаха нестабилна ситуация в различни региони на света и появата на заплаха за живота и благоденствието на обикновените граждани.Рахмон също така отбеляза необходимостта от отказ от използването на «двойни» стандарти при определяне на подхода към терористични и екстремистки организации и групи.

 

Терористите не трябва да се делят на свои и чужди, на реформатори и радикали, на добри и лоши- подчерта държавният глава на Таджикистан.

Той още веднъж припомни, че определен брой членове на международната терористична мрежа, включително така наречената ислямска държава се прехвърля на територията на Афганистан с определена цел.

В заключение, президентът на Таджикистан изрази убеждението си, че днешният форум в Душанбе ще играе важна роля в консолидирането на всички заинтересовани страни, работещи за мира, спокойствието и устойчивото развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;