Установилите се във Великобритания поляци стартираха петиция срещу изискването граждани от страните членки на Европейския съюз да кандидатстват за статут на уседналост в рамките на Брекзит с аргумента, че трябва да доказват правото си да живеят в страната, която вече е техен дом. Това съобщи БНР.

Полският готвач Дамян Вавржиняк, който е работил редом със световно известните Мери Бери и Джейми Оливър, оглави бунт на установилите се в Обединеното кралство поляци срещу разпоредбите на Министерството на вътрешните работи (Хоум офис). Повече от 7 000 души вече са подписали петицията. При 10 000 подписа правителството е длъжно да обърне внимание на подписката.

В петицията се иска на интернет страницата на британското правителство и на парламента да се помени името на документа за статута на уседналост от „заявление“ на „регистрация“.

Аргументът на хората като Вавржиняк, който живее във Великобритания от 15 години, е, че не е нормално да кандидатстват за такъв статут, при положение че вече са уседнали, имат свой бизнес и жилища и смятат страната за втора родина.

Под петицията сложиха подписи и някои известни личности и политици, сред които депутатът Дейвид Лами, който писа:

„Бъдещите поколения ще бъде ужасени, че за умилостяване на твърдата крайна политическа десница, ние сме накарали европейските граждани да кандидатстват за оставане в собствените си домове“.

Тагове: ; ; ;