Противоречията между САЩ и Русия няма да бъдат решени, а сближаване няма да бъде постигнато в рамките на една или дори две и три срещи, прогнозира пред БНР политологът Невена Мандаджиева, която от години след процесите в американската политика.

„Но ако говорим за рестарт на желанието за възстановяване на диалога, смятам, че той е налице“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

И припомни, че се обсъжда среща на върха между двете страни в Осака следващия месец в рамките на форума на Г-20.

„Можем спокойно да заключим, че се оформя серия от контакти на най-високо ниво след един период, който беше започнал да изглежда като втора Студена война със санкции срещу Русия, взаимни обвинения, коренно разминаване по редица въпроси, американско изтегляне от ключов договор за разоръжаване.

Така че за рестарт на желанието можем да говорим. Двете страни установиха комуникационни канали, но перспективата на отделните развития е отделен въпрос“, отбеляза Мандаджиева.

Според нея от началото на мандата на настоящата администрация това е първият двустранен контакт, при който САЩ заявяват толкова недвусмислено желание за търсене на допирни точки „в интерес на целия свят“, както заяви държавният секретар Майк Помпейо.

Из интервю на Георги Марков с Невена Мандаджиева в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Тагове: ; ; ; ;