18 май 2019-Нюз Фронт.

Въоръженият конфликт с Иран само вреди на интересите на Съединените щати, пише Джон Дейл Гровер, заместник-главен редактор на The National Interest. Ако Америка, чиято армия вече участва в няколко регионални конфликта, реши да започне война с Ислямската република, тя не само ще се сблъска с финансови и човешки загуби, но и ще загуби способността си да «възпира Китай, КНДР и Русия», смята журналистът.

 

 

Държавният секретар Майк Помпео уверява, че Вашингтон не се интересува от война с Иран. Действията на американските власти обаче показват обратното:

те дадоха заповед за евакуацията на персонала на техните мисии от съседен Ирак, пише Джон Дейл Гровер, помощник-редактор на The National Interest.

Освен това, според съобщения в медиите, Пентагонът е получил заповед да разположи 120 хиляди войници в Близкия изток „в случай на криза“.

Фактически това означава подготовка за мащабни военни действия, въпреки че във Вашингтон най-вероятно разбират сериозните последици, до които това може да доведе това, предвид позициите на Сирия и Русия.

Като се има предвид, че Съединените щати преди това са използвали почти подобен брой войници по време на нахлуването в Ирак през 2003 година, изглежда малко вероятно тези войски да бъдат използвани за други цели, освен за „смяна на режима“ в Иран, твърди авторът.

 

Войнствено настроените американски официални лица и анализатори отдавна «раздуха иранската заплаха».
Днес повод за военните приготовления са регионалната активност и нападенията на четири нефтени танкера
в Ормузкия пролив, за които се твърди, че е замесен Техеран.

Но третият конфликт в Персийския залив ще бъде ненужен и ще навреди на американските интереси. Въпреки че Иран «остава враг», той не представлява непосредствена опасност за Съединените щати.
В случай на «изпреварваща война», страната рискува да загуби живота на хората, парите и възможността да «сдържа Китай, Северна Корея и Русия, които са много по-важни», пише Гровер.

Въпреки това Вашингтон продължава кампанията на натиск, която противоречи на желанията на американския народ и интересите на САЩ. Иранската сделка трябваше да продължи и двете страни трябваше да се върнат към преговорите. Чрез активното участие в войните в Ирак, Афганистан, Йемен, Сомалия и Сирия, Америка разпръсква своите сили и способности. САЩ трябва да се съсредоточат върху предотвратяването на конфликти и заплахи, а не върху търсенето на нова сухопътна война в Близкия изток ”, заключава Джон Дейл Гровер.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;