17 май 2019-Нюз Фронт.

Окръжният административен съд в Киев откри производството по делото за забрана на заминаването на 180 служители от Украйна, включително депутати, членове на правителството и съдии от Върховния съд на страната. Това се съобщава на официалният сайт на съда.
Отбелязва се, че е образувано дело по иска срещу Националната полиция и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) относно забрана за напускане на страната след провеждането на парламентарните и президентските избори. Съдът ще разгледа делото по реда на опростено производство, без да уведомява участниците по делото, съобщиха от прес-службата.

 

Снимка: © Celestino Arce, Globallookpress

 

Сред третите страни в делото, освен президента на Украйна, Петто Порошенко, председателят на парламента, Андрей Парубий, министър-председателят Володимир Гройсман, повече от 50 депутати от президентската фракция, повече от 40 членове на правителството, председателят на съвета на НАК Нафтогаз на Украйна, както и съдии от Върховния съд и членове ВККС (общо 180 трети страни), ”- се казва в съобщението на съда.

 

В иска е посочено, че се настоява съдът да признае за пртиеоправно, бездействието на украинската национална полиция, която не е осигурила всички необходими мерки за защита на националната сигурност, не се противопоставя на организираната престъпност от лица, заемащи политически постове, които според ищеца могат да извършат корупционни престъпления.
В допълнение, съдът може да обяви незаконно и бездействието на СБУ. В съобщението обаче не се посочва името на ищеца.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова нарече ситуацията «прилично отношение към националистите».
Тя отбеляза, че ако смятат, че „Украйна е над всичко“, тогава нека да живеят там без право на излизане от страната.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;