Държавният секретар на САЩ Майк Помепо заяви, че Съединените Щати и Русия биха могли да си сътрудничат по въпросите за КНДР, Афганистан и борбата с тероризма. Това той заяви в интервю за  Fox News Radio.

Според него, от Афганистан може да произлезе терористична заплаха за Русия и САЩ.

«Тук има съвпадение. Ако ние успеем да постигнем намаляване на насилието там, бихме могли да направим добро за всяка от нашите две страни. Още един пример е Северна Корея», цитира думите на Майк Помпео сайтът на Държавния департамент.

Според него, Русия също е заинтересована от това в региона на няма «ядрени материали».

Помпео съобщи също, че когато той е оглавявал ЦРУ, то САЩ и Русия са съобщавали един на друг информация за терористичните заплахи.

«Знам с точност, че ние обезпечавахме безопасността на американците, благодарение на информацията, предоставяна ни от Русия. Знам, че ние спасихме живота на руснаци, благодарение на информацията, с която разполагахме».

Според него, «по такъв начин са налице три примера от различни области, в които САЩ и Русия има смисъл да работят заедно».

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео коментира срещите си с президента на Русия Владимир Путин и главата на руското МВнР Сергей Лавров в Сочи.
Съответното изявление той публикува на страницата си в Туитър.
«Днешните срещи станаха позитивна стъпка напред. САЩ и Русия демонстрираха в миналото, че могат да си сътрудничат по ключовите международни въпроси. Ние призоваваме Русия да работи с нас, за да променим траекторията на отношенията за благото на двете нации», написа той.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;