През май 1943 година групата на Дмитрий Яблочкин взривила немска ешелон с боеприпаси — 28 вагона. По-късно Яболочкин бил хванат от фашистите и разстрелян на място, но оживял. След два месеца и с девет рани разузнавачът-диверсант продължил да воюва в редовете на Червената армия на СССР.

Дмитрий Михайлович Яблочкин е участник във Великата Отечествена война, командир на 10-ти батальон от 5-та инженерна бригада от 1-ви Прибалтийски фронт. Герой на Съветския Съюз.

През юни 1943 година по време на разузнаване Яблочкин бил обкръжен от немците, в престрелката унищожил над 10 човека, но самият той бил тежко ранен и хванат в плен. Немците решили моментално да го разстрелят, офицерът в упор стрелял в главата си. Куршумът само го ранил и той оживял. Тогава немците решили да го доубият с приклади, раздробили му главата, гръбначният му стълб бил пробит с щикове, решили, че са го убили, съблекли го, свалили му обувките и го хвърлили под дърво.

След 10 часа Яблочкин дошъл на себе си, имал 9 рани, кръвта му изтичала. След два месеца открил в гората групата си и се включил в състава на местния партизански отряд.

 

Тагове: ; ; ; ;