Един от основните проблеми на ЕС е излишно бавното вземане на решения, затова единна Европа се нуждае от реформи, заяви австрийският канцлер Себастиян Курц в интервю за Deutschlandfunk.

Политикът призова да се съкрати щатът на Еврокомисията, за да се избегне ненужната бюрокрация, а също да се прекратят постоянните пътувания на Европарламета от Брюксел в Страсбург.

 

В интервю за Deutschlandfunk  канцлерът на Австрия Себастиян Курц обясни изказването си с това, че в резултат на кризата на ЕС в сферата на финансите, миграцията и климата е необходима цяла поредица от реформи.

Например: съкращаване на щата на Еврокомисията, увиличаване на фокуса върху външната политика и политиката на сигурност.

Освен това, Курц призова Европарламента да престане да бъде “бродещ цирк” и да заседава само в Брюксел, без пътувания до Страсбург.

 

Отговаряйки на въпросите на кореспондента, Курц отбеляза, че неговите думи не са провокация по адрес на Еманюел Макрон: точно обратното, това били редица предложения и въпросът за Страсбургг съвсем не бил главният от тях.

“Считам, че Страсбург е символ на неефективността”, цитира изданието думите на Курц: според австрийския канцлер, една от главните проблеми на съвременния ЕС е твърде бавното вземане на решения, правилниците и бюрокрацията.

 

Австрийският канцлер подчерта, че не само той е за реформи в ЕС: той припомни, че Еманюел Макрон дори е предлагал да се възроди ЕС от нулата, а  наследничката на Ангела Мекрел Анегрет Крамп-Каренбауер е изразила твърдение, приличащо на неговото.

Според Курц, голяма част от населението на Европа е за промени: много от хората искат нов договор за ЕС.

Курц също отбеляза важността от въвеждането на по-твърди санкции срещу страните-членки с висока задлъжнялост, заявявайки, че такива страни поставят под заплаха не само себе си, но и цялата Еврозона.

Освен това, в слуай на доказване на вината санкциите трябва да се въвеждат и за прочие нарушения (напирмер, за нарушаване правата на човека).

Петя Паликрушева

Източник: https://www.deutschlandfunk.de/sebastian-kurz-strassburg-ist-ein-symbol-fuer-ineffizienz.694.de.html?dram:article_id=448041

Тагове: ; ; ; ;