Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че останалите пет страни по ядрена сделка за иранската ядрена програма трябва да действат за спасяването на споразумението и че само «декларирането на подкрепа» не е достатъчно, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

Мохамад Джавад Зариф укори международната общност, че досега тя «главно е правила декларации, вместо да спасява сделката». Зариф, който е в Пекин след посещение в Токио, направи това изявление преди среща с китайския си колега Ван И.

Миналата седмица Иран уведоми останалите пет страни по споразумението от 2015 г., че ще се откаже от част от задълженията си по него, като поднови обогатяването на уран, ако няма напредък по запазването на сделката до 7 юли, съобщиха Ройтерс и АП.

Правителството на Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка миналата година и наложи сурови санкции, които навредиха на иранската икономика. Оттогава останалите пет страни по сделката — ЕС, Франция, Великобритания, Русия и Китай се опитват да спасят споразумението.

По-рано съобщихме, че Иран продължава да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. въпреки че САЩ се оттеглиха от него, заяви днес в Токио иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. 

«Ние проявяваме максимална сдържаност, въпреки че Съединените щати излязоха от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) през май миналата година», заяви Зариф в началото на разговорите с японския си колега Таро Коно. 

Зариф нарече неприемлива ескалацията на американските санкции срещу Иран и призова международната общност да осъди Вашингтон и да защити споразумението.

Коно също посочи, че е изключително важно ядреното споразумение да се запази и призова Иран да продължи да го спазва, както правят и други страни. 

По-късно Зариф се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе, който изрази загриженост от усложняването на обстановката в Близкия изток.

През последните дни азиатските корабни компании са въвели режим на повишена бдителност за своите кораби, плаващи за петролните рафинерии и терминали в Близкия изток и очакват повишение на корабоплавателните застрахователни премии след нападенията срещу саудитски петролни танкери и съоръжения, съобщиха индустриални източници, цитирани от Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;