17 май 2019-Нюз Фронт.

Заподозрените в убийството на първия глава на Донецка Народна република Александър Захарченко са задържани.
Лидерът на ДНР Денис Пушилин съобщи пред РИА Новости, че една от групите е задържана.
Той не разкри друга информация, тъй като разследването продължава, и след приключването му ще бъдат обявени имената на задържаните.

 

( Мястото на атентата, емблематичното заведение в центъра на Донецк «Сепар»

 

Денис Пушилин също така каза, че ДНР е готова за пряк диалог с Киев, но при условията за отчитане на интересите на избор и интересите на гражданите на републиката.»

Първо, нека започнем с това, че това не е просто  смърт. Това е терористичен акт, това е убийство, това е акт на агресия.

Вече е възможно да се говори — и доказателствата показват, че това е Украйна, това е специална разузнавателна служба, която е почти изцяло под контрола на президента на Украйна.

Това е наистина печално.

Тъй като виждаме в европейската преса, в европейските медии, че той (Порошенко) е почти президент на мира, се ангажира с минските споразумения и т.н. Всъщност виждаме реални действия, истински дела и истинското «желание» за мир»- коментира по-рано Денис Пушилин.

 

 

Видяхме изявления, че Киев смята да говори с Русия за съдбата на Донбас, вместо да говори с нас. Това е деструктивно», подчерта Пушилин.

На 31 август 2018 година главата на ДНР Александър Захарченко загина в резултат на терористичната атака в центъра на столицата Донецк, в емблематичното заведение «Сепар».

При експлозията са ранени общо 11 души, загива също така охраната на Александър Зарченко. В разследването на бруталният атентат участват руски експерто-криминалисти.

СБУ ( Службата за сигурност на Украйна) е използвала едно от най-мощните взривни вещества в историята на човечеството- CL-20, за убийството на главата на Донецка Народна Република, заяви в интервю за ФАН експертът от асоциацията на военните политолози, завеждащ катедрата по политология и социология към Руският Икономически Университет «Плеханов»Андрей Кошкин.

 

«СБУ са знаели, че Захарченко се появява в «Сепар» от време на време, затова са заложили самоделното взривно устройство именно там, и са оставили изпълнителя на пост близо до мястото, защото изпълнителят е познавал автомобилът с който се движи главата на ДНР, за да може при появата му да бъде задействано самоделното взривно устройство.

Следователно, взривното вещество е трябвало да бъде поставено така, че да не привлича внимание, но при това да има висока степен на реализация»,- пояснява военният експерт.

 

» Може уверено да се каже, че зарядът не е бил обемен, но за сметка на това е бил изключително мощен.

Както разказва Погорелов ( един от задържаните по-рано украински диверсанти Александър Погорелов), взривното устройство е подготвяно в Киев от специалисти на департамента на контраразузнаването на СБУ.

При това, взвривното вещество е било доста скъпо, над 10 хиляди долара, а единственото взривно вещество с голяма поразяваща способност и висока стойност е — CL-20», — пояснява Кошкин.

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;