Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници — Китай, Русия и САЩ. Вече не можем да приемем, че мирът и сигурността, както и доброто икономическо положение в Европа, са гарантирани, ако не ги защитим. Това заявява германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския в. „Зюддойче цайтунг“. Това съобщи БНР.

Меркел даде едно от редките с интервюта в преломен момент. Предстоят европейските избори и от тях зависи по какъв път ще продължи ЕС.

Тя посочи, че Европа е атакувана от няколко страни – от руската намеса в изборите, през борбата на Китай за икономическото влияние до монопола на САЩ над цифровите услуги.

Сега повече от всякога трябва да сме обединени, казва Меркел в интервюто.

„Китай, Русия и САЩ ни принуждават отново и отново да намираме общи позиции. Това често е трудно предвид нашите различни интереси. Но постигаме това — помислете например за нашата политика по отношение на конфликта в Украйна“, посочва още тя.

В интервюто Меркел казва още:

„Брекзит беше най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство. За да може Великобритания да напусне ЕС, в Лондон трябва да има парламентарно мнозинство „за“ вместо „против“ нещо“. 

Тагове: ; ; ; ; ; ;