16 май 2019-Нюз Фронт.

Евродепутатът от Испания Хавиер Коусо Перму смята, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увеличава напрежението в отношенията на ЕС с Москва.

 

Според него, изявлението на Столтенберг от февруари за увеличаване на военното присъствие на НАТО в Черно море би могло да «влоши добросъседските отношения с Русия».

Във връзка с това той изпрати искане до Федерика Могерини с искане за изясняване на позицията на Европейския съюз. Той също така иска да изясни дали ръководителят на дипломацията на ЕС ще убеди алианса да намали военното си присъствие в региона.

Напомняме, че през април генералният секретар на НАТО каза също, че страните от алианса са се споразумели за пакет от мерки за подкрепа на Украйна в Черно море. Става дума по-специално за влизането на корабите на Алианса в украински пристанища, военноморски учения и обмен на данни.

В допълнение, генералният секретар на НАТО заяви, че военният блок значително е увеличил присъствието си в региона не само по море, но и по суша и във въздуха.

Струва си да се отбележи, че военната дейност на алианса близо до руските граници вече е достигнала безпрецедентно ниво след Студената война. Това заяви министърът на отбраната на Русия  Сергей Шойгу.

Военната активност на НАТО близо до нашите граници е достигнала безпрецедентно ниво след Студената война. Политиката на алианса е насочена към засилване на напредналото военно присъствие на източния фланг, ”отбеляза генерал Шойгу.

 

Не всички в Европейския съюз споделят позицията на Столтенберг, а в навечерието на изборите за Европейски парламент се появяват все повече политически сили, които се противопоставят на този вид недружелюбна и много късогледствена политика към Москва.

„Самата Европа разглежда Русия като важен икономически, енергиен и политически партньор. Не бих се изненадал, че всяка година ще има все повече подобни изявления»- коментира ситуацията заместник-директора на Института за стратегически изследвания и прогнози на Университета „РУДН” Никита Данюк.

Оказва се, че все по-голяма част от Европа не иска НАТО. И причините за това не са малко.

А и здравият разум си казва думата, имайки предвид повишаването на напрежението на международната сцена и опитите на САЩ да използват Европа срещу Русия.

Светът се намира на прага на трета световна. И голяма част от хората разбират това, и започват да мислят.

Почти едновременно почна да се пропуква ореолът на престижност от членството както в ЕС, така и в НАТО.

Докато последните години ЕС се използва в качеството на примамка за потенциални «жертви», които както в сектите, е прието първо изпълняват разни условия, после получават «браво» от гуруто.

Така, НАТО успя да се разшири внушително по източния фланг, докато ЕС играеше ролята на психологическа примамка.

Днес, все повече антиНАТОвските настроения набират сила, следователно натискът към страните членки, и към тези, които Западът смята да вкара в алианса, става все по-голям.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;