Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за гарантиране на сигурността на информационните технологии във връзка с растящата заплаха от чуждестранен шпионаж. Това съобщи прессеретарят на Белия дом Сара Сандърс.
«Изпълнителния указ обявява режим на национално извънредно положение във връзка със заплахите за информационните технологии и технологичните връзки, а също услугите в САЩ», се казва в съобщението на прессекретаря на сайта на Белия дом.

Според указа, на министъра на търговията на САЩ е възложено да забрани трансакциите, представляващи заплаха за националната сигурност.

В своето послание до конгреса Тръмп отбеляза уязвимостта на технологиите за връзки и услуги, с помощта на които чуждестранни агенти могат да получат достъп до конфиденциална информация.

«Враждебни чуждестранни държави се опитват да извършат злонамерени действия в киберпространството, включително икономически и промишлен шпионаж в САЩ», цитира пресслужбата изявлението на президента на САЩ.

Американският лидер подчерта, че, макар откритият инвестиционен климат да е важен за информационните технологии и за икономиката на САЩ като цяло, трябва да се отчетат актуалните заплахи и да се предприемат съответните мерки.

По-рано Тръмп уведоми конгреса на САЩ за продължаване на режима на извънредно положение по отношение на Сирия.

Припомняме, че по-рано централната телевизия на Китай, позовавайки се на военни експерти, съобщи, че шпионажът на САЩ спрямо Китай е достигнал невиждани дори от времето на студената война размери.

Броят на шпионите и различните методи, които те използват, е значително повишен, добавят от китайската телевизия. Шпионаж се извършва в Източнокитайско море, в Южно море, по Параселските острови, над морския и въздушен флот на Китай. Нюблюдавани са дори ядрените подводници на Китай, добавят от телевизията.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;