16 май 2019-Нюз Фронт.

Съвременните отношения между Русия и Сърбия се развиват, което е важен принос за стабилизиране на положението на целия Балкански полуостров, заяви ректорът на Дипломатическата академия в Белград по време на конференцията «Русия и Сърбия: историческо и дипломатическо наследство» .

 

Според него Балканите, поради специфичното си географско положение — между Близкия изток и Европа — са обект на различни заплахи, като разпространението на заплахата от тероризъм и разширяването на ЕС и НАТО. Тези въпроси засягат руската сигурност.

«Важно е интеграционните процеси на Балканите да не водят до нови разделения и, разбира се, балканските страни да не са изправяни пред изкуствен избор: ЕС или Русия, което вече сме виждали.
Ние сме против разширяването на НАТО на Балканите. Ние не бихме искали да влошат отношенията с НАТО, но не можем да затворяме очите си за техните амбиции ”,- подчерта Иванов.

Проректорът добави, че позоцията на Русия по косовския въпрос е в подкрепа на спазването на Резолюция 1244 на ООН, която означава запазване на териториалната цялост на Сърбия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;