Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че американското правителство е отговорно за нарушаване на неприкосновеността на посолството на страната във Вашингтон, той призова САЩ да обезпечат защитата на дипломатическата мисия.
«Трябва да се съблюдава неприкосновеността на посолството на Венецуела във Вашингтон… Правителството на Доналд Тръмп…е отговорно по международното право за това сериозно нарушение по отношение не само на закона, но и на морала», цитира изявлението на лидера на Венецуела Periscope.
Мадуро отбеляза, че дори страните, които са били в състояние на война, са обезпечавали безопасността на дипломатическите мисии, които са «неприкосновени, ненарушаеми и свещени».
Венецуелаският лидер благодари на активистите, защитаващи сградата на посолството на Боливарската Република във Вашингтон.
Той заяви също, че венецуелските власти няма да предприемат ответни действия по отношение представителството на САЩ в Каракас.
По-рано МВнР на Венецуела настоя властите на САЩ да уважават правото на защитниците на посолството във Вашингтон.
На 14 май американски полицаи проникнаха на територията на посолството на Венецуела във Вашингтон и се опитиха да уговорят привържениците на Мадуро да напуснат сградата.
Властите във Венецуела оцениха нахлуването на американски полицаи в сградата на посолството на латиноамериканската страна във Вашингтон.
Това гласи съобщението от администрацията на вицепрезидента на Венецуела Делси Родригес в Туитър.
Според венецуелските власти, влизайки в сградата на посолството без разрешение, американската страна е нарушила международното право.
Както се посочва, хора в униформи на федерални агенти и полицаи от Вашингтон са влезли на територията на посолството, след което са се опитали да уговорят привържениците на президента на Венецуела Николас Мадуро да напуснат сградата, но активистите са отказали, наложило се полицаите да си заминат.
На 11 май американските власти изключиха водата и електричеството в посолството на Венецуела във Вашингтон.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;