Лидерът на терористичната организация «Ислямска държава» Абу Бакр ал-Багдади, който дълго време се считаше за убит, може би се укрива в един от отдалечени райони на Афганистан.

Това заяви експертът от аналитичния център  «Brass Tacks» Заид Хамид. Думите му цитира Телеграфната агенция на Афганистан.

По-рано  News Front съобщи, че Вашингтон нееднократно заявяваше, че Ал-Багдади е бил ликвидиран. Независимо от това, той се появи в едно видео, в което разсъждаваше за ситуацията в Сирия и Шри Ланка. За първи път той се появи пред публика през юли 2014 година.

Предполага се, че ал-Багдада е напуснал убежището си в Сирия или Ирак след поражението на ИДИЛ и се е предислоцирал в Афганистан.

ИСЛАМСКОЕ ГОСУДАРСТВО ШТУРМУЕТ ПАКИСТАН

Заид Хамид заяви още, че ясно се вижда обстановката, която обгражда главатаря на джихадистите в последното му видео. Според експерта, тя е характерна за Афганистан, където базите на ИДИЛ са разположени в планините в източната провинция  Нангархар

около пакистанската граница. Броят на групировките там е около 1.5 хиляди терористи, голяма част от които са от «Талибаните».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;