Китайските власти издадоха официална заповед за арест на двама канадци, задържани в страната миналата година в стъпка, която допълнително ще увеличи напрежението между Отава и Пекин, предаде Ройтерс. Това съобщи БНР.

Бившият дипломат Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, консултант и бизнесмен, бяха задържани през декември, малко след като Канада арестува по искане на САЩ финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ Мън Ванчжоу, която е и дъщеря на основателя на компанията. Вашингтон я подозира в нарушаване на санкциите над Иран.

Пекин нееднократно е искал освобождаването й и реагира гневно на процедурата по екстрадицията й в канадски съд.

Според китайската прокуратура Ковриг, който има и унгарско гражданство, и Спавър са заподозрен в събиране на държавни тайни в полза на чуждестранни сили.

„Надяваме се Канада да не прави безотговорни забележки“ относно китайското законодателство, каза говорителят на МВнР в Пекин Лу Кан.

В съобщение на канадското външно министерство се казва, че Отава „решително осъжда произволния им арест“, както е осъдила и „произволното им задържане на 10 декември“.

Тагове: ; ; ; ;