Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова Иран да запази Съвместния цялостен план за действие относно ядрената си програма, предаде «Спутник». Това съобщи News.bg.

Запазването на споразуменията по Съвместния цялостен план за действие за ядрената програма е от ключово значение за режима на ограничаване на ядрените оръжия, както и за мира и стабилността в Средния Изток, заяви Коно на среща със своя ирански колега Мохамед Йавад Зариф в Токио.

От своя страна Зариф увери, че Иран няма да напусне ядреното споразумение и разчита на подкрепата на Япония за запазването на всички ангажименти по него.

Дипломатът изрази надежда, че Япония, като важен съюзник на САЩ, ще предприеме мерки за запазването на ценното международно споразумение.

Припомняме, миналата седмица Съветът за национална сигурност на Иран съобщи, че прекратява частично Съвместния цялостен план за действие заради оттеглянето на САЩ от ядрената сделка. Мярката ще влезе в сила след 60 дни, ако не бъде постигнат напредък от европейските страни.

През май 2018 г. САЩ оповести оттеглянето си от ядреното споразумение, обвинявайки Техеран в тайно развиване на ядрена програма, въпреки че доклади на Международната агенция за атомна енергия опровергаха това твърдение.

През август Вашингтон възобнови санкциите срещу Иран, а през ноември разшири ограчителните мерки.

Останалите участници в споразумението полагат усилия, за да запазят ядрената сделка в сила.

По-рано съобщихме, че американският сенатор Том Котън в предаването  Firing Line на телевизионния канал  PBS заяви за необходимостта от два удара за победата над Иран.
Видеото с изявлението бе публикувано на страницата на телевизионното предаване в Туитър.
«Да, два удара. Първият удар и последният удар», каза Котън, отговаряйки на въпрос на водещия за това, ще могат ли САЩ да победят в случай на началото на открит военен конфликт с Иран.

Встроенное видео

Firing Line with Margaret Hoover

@FiringLineShow

Senator @TomCottonAR tells Firing Line if it comes to war with Iran, he is confident the United States would win, and would win swiftly. “Two strikes, the first strike and the last strike,” says the Senator.

Според него, причината за началото на подобен конфликт може да бъде нападението на Иран над американски военни или войски на съюзници на САЩ.
По-рано Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи за повишаване нивото на опасност в Ирак и Сирия, поради потенциална заплаха от страна на Иран.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;