Токио, 16 май /БТА/
Иран продължава да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. въпреки че САЩ се оттеглиха от него, заяви днес в Токио иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.


«Ние проявяваме максимална сдържаност, въпреки че Съединените щати излязоха от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) през май миналата година», заяви Зариф в началото на разговорите с японския си колега Таро Коно. 

Зариф нарече неприемлива ескалацията на американските санкции срещу Иран и призова международната общност да осъди Вашингтон и да защити споразумението.

Коно също посочи, че е изключително важно ядреното споразумение да се запази и призова Иран да продължи да го спазва, както правят и други страни. 

По-късно Зариф се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе, който изрази загриженост от усложняването на обстановката в Близкия изток.

През последните дни азиатските корабни компании са въвели режим на повишена бдителност за своите кораби, плаващи за петролните рафинерии и терминали в Близкия изток и очакват повишение на корабоплавателните застрахователни премии след нападенията срещу саудитски петролни танкери и съоръжения, съобщиха индустриални източници, цитирани от Ройтерс.

По-рано съобщихме, че според Рухани, новият пакет санкции срещу Иран няма да окажат влияние върху икономиката на страната, защото «те вече си използваха всички куршуми, които американциет имаха срещу иранския народ и повече няма с какво да стрелят».

«От първия ден иранските власти заявявах, че американските няма да могат да намалят износа на ирански петрол до нулата, но те продължиха да повтарят, че могат. Наскоро самите те признаха, че няма да могат да намалят износа на петрол от Иран до нулата», цитира Роухани официалният уебсайт на иранския президент.

В понеделенки влезе в сила вторият пакет американски санкции срещу Иран. Те засягат енергийния сектор на Иран.

Вашингтон твърди, че иска да намали износа на ирански петрол до нулата и призовава световната общност да се откаже да купува ирански нефт.

Източник: Токио

Тагове: ; ; ; ;