Китайският технологичен гигант «Хуавей» (Huawei Technologies Co.) отговори на

решението на президента на САЩ Доналд Тръмп  да подпише указ за извънредна ситуация на национално ниво, за да защити американските информационни и комуникационни технологии и услуги от външен шпионаж. Това съобщи БНР.

Водещата компания в света за телекомуникационно мрежово оборудване и трета по големина по отношение на производството на смартфони беше включена в т.нар. американски «черен списък» по обвинение, че е «ангажирана с дейности, които противоречат на националната сигурност на САЩ».

«Хуавей» заяви, че е «готова и желае» да работи с правителството на САЩ за мерки, гарантиращи сигурността на нейните продукти.

Въпреки това компанията предупреди и за негативни последици за САЩ с оглед на предприетите от американски власти наказателни мерки.

«Ограничаването на «Хуавей» да прави бизнес в САЩ няма да направи Съединените щати по-сигурни или по-силни, а вместо това ще ги ограничи до по-нискокачествени, но по-скъпи алтернативи.

По този начин САЩ ще изостанат в прилагането на технологичните мрежи от пето поколение (5G мрежи) и крайна сметка това ще навреди на интересите на американските компании и потребители», се посочва в официалното изявление на китайският технологичен гигант.

«Освен това, безразсъдните ограничения ще нарушат правата на «Хуавей» и ще повдигнат други сериозни правни въпроси», заключи китайската компания.

Тагове: ; ;