САЩ призовава света да бъде готов и да предприеме конкретни действия, за да отговорят на репресиите от режима на президента Никола Мадуро във Венецуела, съобщава АП. Това съобщи News.bg.

Изявление на американската мисия в ООН не уточнява какви действия се търсят, но заявява, че «светът наблюдава как тежката хуманитарна криза и нападенията върху основните права на човека във Венецуела се влошават всеки ден».

САЩ допълват, че «бият тревога» заради задържането на първия заместник-председател на Народното събрание Едгар Замбрано на 8 май. Арестът му е определен като «голяма ескалация» на репресиите на Мадуро върху контролираното от опозицията Народно събрание.

САЩ призовават международната общност да подкрепи призива на председателя на парламента Хуан Гуадио «за мирен демократичен преход«.

Върховният съд на Венецуела обвини четирима опозиционни депутати в предателство, след подобни обвинения срещу 10 законодатели този месец, ескалирайки дълбоката политическа криза в южноамериканската страна, съобщава «Ройтерс».

Силите за сигурност по-рано възпрепятстваха депутатите да влязат в парламента за сесията във вторник, като заявиха, че разследват възможното наличие на взривно устройство в сградата.

Върховният съд обвинява депутатите Карлос Папарони, Мигел Писаро, Франко Касела и Уинстън Флорес за предателство и подстрекателство към бунт.

Обвиненията в изявление, публикувано на страницата на съда във Facebook, отбелязват последната стъпка в действията на правителството на президента Никола Мадуро срещу съюзниците на Гуайдо, които подкрепиха опитите му за военен преврат.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;