15 май 2019-Нюз Фронт.

Директорът на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията на руското външно министерство Владимир Ермаков заяви, че САЩ се готвят да използват ядрени оръжия в Европа, включително разполагане на атомни оръжия в неядрени държави.Колко вярно е това и има ли реални рискове от ядрена война?

 

 

Ядрените оръжия остават в Европа от времето на Студената война.
Не е тайна, че Северноатлантическият алианс (НАТО) има дългогодишна програма за съвместно използване на ядрено оръжие(NATO Nuclear Weapons Sharing Program).

Освен това, онези бомби В61 в различни модификации, които са разположени в Турция, Белгия, Германия, Италия и Холандия. се появиха тук още по времето на Студената война, след която количеството им постепенно започна да намалява. Броят на тези атомни бомби днес се оценява на около 180 единици.

По такъв начин, разполагането на свободнопадащи ядрени болби в Европа не е новина и се е случило много преди острата криза в отношенията между Русия и САЩ, възникнала през 2014 година.

В този смисъл изявлението на руското външно министерство е в по-голяма степен политическо.
Разбира се, наличието на ядрени оръжия в Европа предполага, че те могат да бъдат използвани по време на мащабен военен конфликт, но трябва да се разбира, че Съединените щати разполагат и с около 1500 стратегически ядрени бойни глави, разположени предимно на балистични ракети с подводен подводници.
(БРПЛ) и междуконтинентални балистични ракети (МБР).

Същото важи и за Русия, която, освен същия брой стратегически средства, има огромни запаси от тактически ядрени оръжия (включително за самолетоносачи).
В този смисъл ситуацията остава сравнително балансирана, а използването на ядрени оръжия от една от страните е почти невъзможно, тъй като резултатът ще бъде глобален ядрен конфликт, който в най-добрия случай ще доведе до почти пълно унищожаване на САЩ и Русия.

 

Отделно от това, трябва да се отбележи, че днес Вашингтон наистина е станал по-ориентиран към развитието на своя ядрен арсенал, а в страната има дори експертни дискусии относно възможността за използване на високоточни ядрени оръжия с малка мощност срещу неядрени държави при местни и регионални конфликти.
Като част от тази парадигма се разработва нова модификация на бомба B61-12, която с минимална мощност от само 300 тона в тротилов еквивалент (с режим на максимална мощност от 50 килотона), има кръгово вероятно отклонение от само 30 метра.
В допълнение, ние не трябва да забравяме за „старата” възраст на много американски ядрени оръжия — те изискват планирана смяна (освен това този процес в Русия започна много по-рано).

 

Освен това, производството на нови нискомощни W76-2 ядрени бойни глави за балистични ракети Trident II е започнато в завода Pantex в Тексас.
Според наличната информация бойна глава W76-2 ще има капацитет от около 5-7 килотона и ще принадлежи към категорията на тактическите ядрени оръжия.
Трябва да се каже, че този подход има малък ефект върху съществуващия ядрен паритет, който осигурява ядрено възпиране между Съединените щати и Русия.
Въпреки това, реториката за намаляване на прага за използване на ядрени оръжия очевидно не засяга ядреното неразпространение.
Тези нови подходи могат да бъдат друга причина някои големи страни (например Иран) да разработят свои собствени ядрени оръжия.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;