15 май 2019-Нюз Фронт.

САЩ разполагат ядрени оръжия в Европа и се готвят да ги използват, заяви Владимир Ермаков, директор на отдела за неразпространение и контрол на оръжията на руското външно министерство.

 

«За съжаление, някои държави, зависими от Вашингтон, се преструват, че нищо не се случва, или просто се страхуват дори да си помислят за провокативния характер на факта, че в 21-ви век на територията на Европа върви подготовка за използване на ядрени оръжия», каза Ермаков.

Сега Съединените щати разполагат с повече от 600 раположени междуконтинентални балистични ракети, докато Русия има 501 бойни глави, готови за действие.
Общият брой на ядрените бойни глави в САЩ е 1393 единици, в Русия — 1561 единици.

В същото време Вашингтон смята, че има право на ядрен удар, а Москва, според доктрината си за отбраната, може да използва ядрени оръжия само ако срещу нея се използват оръжия за масово унищожение и има заплаха съществуването на държавата .Миналата есен президентът на Русия Владимир Путин обяви в рамките на конгреса на Валдайския дискусионен клуб, че Москва може да използва ядрени оръжия само като ответен удар.
«Нашата концепция е отговор на удар срещу нас», каза руският лидер.
Според президента, ако агресорът първи се реши да започне подобна «престрелка», тогава «неизбежно ще бъде унищожен».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;